Frågor och svar om tankar om döden

26 Mar 2006, 11:00 195
Kille, 16 år
Question


Döden. Jag tycker den inte är vacker eller romantisk. Men däremot jävligt rolig. Såfort jag ser någon dör i filmer ("spelad" eller riktig död) så har jag bara skrattat. Tyckt det varit sjukt roligt. När jag läser om nyheterna om folk som dött på konstiga sätt. Som 70-åringen som halkade i hundbajs, jag låg på golvet och kved. Ibland hör jag även mummel och otydliga röster. Men vafan, jag är ju inte sjuk. Jag samlar även på knivar, dolkar och svärd. Har jag något problem som inte passar i detta samhälle?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Döden är någonting som vi alla på ett eller annat sätt måste förhålla oss till, dels för att den finns runt omkring oss, och dels för att vi själva kommer att dö en dag. Eftersom det finns så mycket vi inte vet om döden och det kan vara svårt att greppa det hela så ter sig döden som skrämmande för dom flesta. Vissa hanterar den här ovissheten genom att vända på det och ideligen se det komiska i det istället. Men oavsett vilket sätt man närmar sig det hela på så är det oftast bara två sidor av samma mynt, dvs att döden är något ovisst som vi alla kommer att drabbas av och måste hantera.

Du verkar just nu närma dig fenomenet döden med hjälp av komiken. Att du även samlar på dödliga vapen ger en vink om att det här med tankar på döden är något som är väldigt stort i ditt liv för tillfället och något som sysselsätter dig mycket. Det kan vara så i perioder av livet, speciellt i tonåren då man börjar fundera över dessa saker, och sedan kan det släppa lite senare.
Så, ditt intresse och ditt förhållningssätt till döden just nu behöver i sig inte vara något onormalt eller konstigt, däremot så är det inte bra ifall du "fastnar" i dom här tankarna och inte kommer vidare. Och det är inte heller bra ifall du hör mummel och röster för det kan vara ett tecken på att den psykiska belastningen är lite för stor för dig just nu.

Mitt råd till dig är att du tar kontakt med närmaste Ungdomsmottagning eller Barn -, och Ungdomspsykiamottagning så du får någon att prata med som kan hjälpa dig att komma vidare. För även om döden är något som vi alla måste hantera så är det oftast inte bra för en själv om döden tar så stor plats i ens liv att man inte längre har något bra liv.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar