Frågor och svar om bråk

31 Mar 2006, 11:00 91
Tjej, 14 år
Question


Hej! Nu är det ett år sen min mamma och pappa flyttade isär. Men problemet är att mamma har träffat en ny bästa kompis. Dom är alltid tillsammans. Dom träffade varandra för ungefär ett år sen. Problemet är att min mamma har blivit en helt annan person p.g.a hennes nya bästis och skillsmässan. Det verkar som om hon är beroende av den här bästisen och som att Hon betyder mer än mig. Jämt när jag och mamma har bråkat sitter dom och skämtar om det bara? Nu har vi bråkat igen och har inte pratat på ett par dagar. Och hon bryr sig inte om mig. Känner mig som LUFT! Snälla, snälla hjälp mig.

Svar

Hej!
Du verkar må väldigt dåligt p g a din mammas nya relation. Du skriver att du känner dig som luft. Mamma och väninnan har en exklusiv relation som utesluter dig och du lider p g a det.
Som litet barn måste man lära sig att hantera att mamma inte bara finns till för en själv utan att hon och pappa har en annan typ av relation. Detta väcker de känslor som du beskriver. Det verkar som att mammas nya relation har återuppväckt detta tema. Möjligen är det så att innan dina föräldrar skilde sig så försvann denna exklusiva relation mellan dem så att mamma vände sig till dig för att få stöd vilket fick dig att känna dig stor. Nu har du bytt plats igen. Du är "bara" barn igen och mamma och väninnan är vuxna som är beroende av varandra och som ger varandra stöd i sitt föräldraskap.
Det är naturligtvis inte bra om du blir utskrattad men kanske är det så att det inte är det de gör, utan att genom att tala med väninnan får mamma distans till era bråk så att de får de rätta proportionerna.
Problemet verkar vara att du själv saknar några att alliera dig med på samma sätt, någon eller några i din ålder. Det kanske finns någon i din omgivning, syskon, skolkamrat, kompis som du kan prata med och dela din irritation över hur "mammor" beter sig.
Det är inte roligt att bråka med varandra men det är oundvikligt om du ska kunna bli vuxen. Det är nog lika plågsamt för både dig och mamma och det är nog därför som din mamma tar hjälp av sin väninna. Alternativet skulle vara att ha en ledsen och ensam mamma som du aldrig någonsin kan lämna för att skapa dig ett eget liv och bli en egen person. Utifrån det här perspektivet är det bra för dig att din mamma är beroende av en annan vuxen även om det inte känns så. Det ger dig frihet att bråka och växa. Din och mammas relation håller på att förändras och förändringar gör ont. Egentligen har problemen inte så mycket att göra med mammas nya relation utan med att du har blivit tonåring och därmed kommit in i en ny och tumultartad fas i livet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar