Frågor och svar om att vara gravid

7 May 2006, 10:00 79
Annat, 0 år
Question


jag e en tjej som bara e 14år ja e trorligtvis gravid o ja vet inte om ja skulle vilja ha barn nu lr inte vet inte om min kille vill bli pappa ännu han e bara 18 jag har inte pratta me han om detta ännu eftersom ja inte riktit e säker på att de e så men mina föräldrar skulle bli väldigt arga om dom fick reda på de här. min kompis har lovat mej o följa me mej till motagningen eftersom haon vart där flera gånger o vet hur de går till.
men e ju inte riktit säker på vad ja vill
hur många minderåriga flickor per år föder barn isverige?händer de ofta?
vad är medelåldern för att bli mamma i sverige?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har tyvärr inget svar på dina frågor om hur många underåriga flickor som får barn i Sverige eller vad medelåldern för att bli mamma är. Det enda jag kan säga är att det inte är speciellt vanligt att bli mamma vid 14 års ålder i Sverige, och att medelåldern för att få barn är relativt hög i Sverige då många väntar ganska länge med att skaffa första barnet.

Men oavsett vad andra gör, eller hur vanligt detta är, så gäller det dig nu, och hur du vill göra i den här situationen. Det viktiga är att du får hjälp och stöd att reda ut vad du vill göra, och i det avseendet så är det bra om man kan få stöd från sina föräldrar. Många föräldrars första reaktion är ilska då dom kan bli chockade direkt när dom får höra det. Men i dom flesta fall så vill dom flesta föräldrar hjälpa till i en sådan här situation och kan vara ett stort stöd. Vill man behålla barnet så är det nästan en förutsättning att föräldrarna är involverade och stöttar för annars kan man ha svårt att klara av det hela både praktiskt, ekonomiskt och psykiskt.
Men du måste själv avgöra utifrån vilken relation du har till dina föräldrar ifall du tror att du kan få stöd från dom.

Att du går till en mödravårdcentral eller ungdomsmottagning är ju dock ett första steg så att ni kan komma fram till ifall du är gravid överhuvudtaget. Där finns också kuratorer som du kan få prata med och få stöd och hjälp av när det gäller hur du vill göra ifall du nu skulle vara gravid. Så gå dit i första hand och så kan du fundera över hur du vill göra med dina föräldrar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar