Frågor och svar om att vara gravid

13 May 2006, 10:00 238
Tjej, 17 år
Question


hej, jag är gravid. jag vill inte göra en abort men min pojkvän vill absolut att jag ska göra en abort. han hotar att ta självmord om jag behåller barnet. han tycker att vi förstör våra liv om vi behåller det. borde jag göra som han vill eller behålla det ändå? (tack på förhand)

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När det gäller abort eller inte så är det ditt beslut och din vilja som gäller. Det är självklart bäst om båda är överens, men eftersom det är din kropp det handlar om så är det ditt beslut i sista änden.

Att din pojkvän känner som han gör får man ha förståelse för då det kan kännas chockartat att tänka sig att bli pappa när man är väldigt ung. Men även om man känner desperation så är inte hot om självmord rätta vägen att gå. Han har själv varit med om att göra dig gravid och i det fallet är ni lika ansvariga då båda har ansvar för att ni använder skydd om ni inte vill ha barn. Att då i efterhand försöka pressa dig att göra något du kanske inte vill genom att hota med självmord, är att undandra sig sitt eget ansvar för situationen.

Det bästa vore ifall ni kunde söka hjälp tillsammans hos en kurator, vilket ni kan göra på Ungdomsmottagningen eller på närmaste mödravårdcentral. Ni behöver sannolikt prata igenom situationen med någon vuxen som kan stötta er i det här och som kan hjälpa er att komma fram till en lösning.
Men skulle han av någon anledning vägra att vara med och prata och står fast vid sina hot, så råder jag dig att själv kontakta en kurator och få hjälp för din egen del. För det är inte ditt ansvar att göra den här situationen bra för honom genom att göra abort utan att du själv har fått hjälp att se om det är det du vill eller inte. Så, tänk på det, att ni är båda ansvariga för att det blivit som det blivit och ni är båda ansvariga för er själva varför han har lika stor skyldighet som du att ta tag i situationen och söka hjälp för att hitta en väg, istället för att utöva utpressning mot dig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar