Frågor och svar om framtidsoro

21 May 2006, 14:00 288
Kille, 21 år
Question


Hallå. Nu kommer en knepig fråga och jag mår skit dåligt av det.. Börjar från början. Jag har alltid tänt på tjejer och har alltid fått stånd väldigt lätt. Jag har dessutom aldrig tvekat på min sexualitet o vill inget annat än att vara hetero. Har en tjej sen 3år tillbaka och vi har haft det helt underbart. Men för en månad sen så va jag utomlands och såg ett homopar där. Efter det började jag titta lite på killar kändes det som. När jag sen kom hem till sverige tänkte jag "fan håller jag på att bli homo"? Det va då allt starta, jag fick hjärtklappning, kallsvettningar, mår dåligt, får dessutom inte ordentligt stånd och sexlusten är borta. Jag har liksom aldrig ens tänkt tanken på att titta på killar på det sättet, jag har alltid varit tänd på tjejer o fick stånd bara av att hålla min tjej i handen ibland o bara att titta på ett par bröst på nätet typ. Men nu så är allt borta o det enda jag tänker på är "håller jag på att bli homo"?. Jag vill vara hetero o skaffa barn osv.. Jag mår PISS av det här.. Jag vågar knappt titta killar/män i ögonen för jag blir orolig o kallsvettas o det känns som om jag tittar på deras rumpor....... Jag mår så jävla dåligt.. Mitt förhållande kommer ta slut för jag kan inte ha sex med henne.. Har även haft självmordstankar... Jag har alltså ALDRIG brytt mig om killar, har aldrig haft nån sexuell kontakt eller dröm om homon. Jag kommer dock inte begå självmord. Hjälp snälla för man kan väll inte bli homo över att ha sett ett par. har sett homon på tv o aldrig brytt mig, har duschat med andra killar på träningen o aldrig brytt mig. Hjälp........

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ibland blir man så rädd för att det skulle vara på något speciellt sätt som man inte vill, att rädslan blir som en fixering. I ditt fall så verkar du vara väldigt inställd på att vara hetero och du har aldrig ifrågasatt detta. Att bli vuxen innebär oftast att man på flera olika plan börjar att ifrågasätta vem man är och vart man är på väg, det är en del i att forma sin identitet. Men ibland så kan den processen, som är naturlig, skena iväg med en, och man kan få för sig att man är något man egentligen inte är, och oftast då något som man absolut inte vill eller önskar. Det är lite samma känsla som många kan beskriva att dom upplevt någon gång i livet när dom tex stått uppe på en hög höjd, en balkong, ett utkikstorn, i en skidlift eller vad som helst. Många kan då få en känsla liknande "tänk om jag hoppar", samtidigt som dom får ångest när dom tänker på att hoppa. Det här kan drabba vem som helst som aldrig haft en tanke på att ta livet av sig eller hoppa från en hög höjd, varför det sällan handlar om det, utan det handlar istället om en helt annan sak som sannolikt har mer att göra med att tappa kontrollen.
Det du beskriver är ett liknande fenomen. Det finns ju inget i din historia eller tillvaro som pekar mot att du skulle vara homosexuell, men helt plötsligt så har du blivit rädd för att vara det, och får ångest av tanken.
Den här typen av känslor brukar oftast lägga sig, men ibland så vill det inte riktigt släppa taget utan det hela utvecklar sig till en låsning eller fixering som kan vara svår att bryta. Eftersom du redan nu känner att det här påverkar dig så starkt och dessutom får konsekvenser för din relation till din flickvän så är mitt råd att du söker hjälp. Gå till närmaste Ungdomsmottagning och få tid hos kurator eller psykolog, eller sök kurator eller psykologhjälp inom öppenvårdspsykiatrin. Det kan i bästa fall räcka med några samtal för att du ska komma ur den här låsningen, så lid inte i onödan utan sök hjälp direkt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar