Frågor och svar om här kan man få hjälp!

21 May 2006, 14:00 98
Annat, 0 år
Question


Jag mår så dåligt har mer eller mindra alltid gjort det, jag har varit hos min skolkurator men jag har svårt att öpnna mig för henne , en gav mig ett tips på att skriva ner det jag vill ha sagt o ge det till henne, jag gjorde de men har inte hört nått av henne, jag vet inte vem jag ska prata med nu, nån idé?
vad är föresten skillnaden mellan psykolog och kurator?

Jag vill inte prata med mina vänner om det har redan försökt o det verkar som dom bara blir sårade av hur jag känner så det går inte.
Jag vill Defentivt inte prata med mina föräldrar det skulle bli sån kalabalik då, vad ska jag göra jag orakr inte mer att bära den där jag är okey masken håller bara medans jag är i skolan ibland inte äns då.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag beklagar verkligen att eran skolkurator inte förstod att ett sådant här brev kräver ett svar eller en reaktion. Om du är säker på att hon fått ditt brev så kan du antingen skriva ett till där du berättar att du skrev ner det du ville säga eftersom du har svårt att öppna dig inför henne, men att du känner dig sårad av att hon inte givit dig någon reaktion tillbaka. Eller så väljer du att söka upp en annan kurator, tex kuratorn på närmaste Ungdomsmottagning. Denna gången råder jag dig att fortsätta att skriva ner det du vill säga, men försöka gå dit och träffa kuratorn och låta kuratorn läsa brevet medans du sitter i rummet. För en förklaring till varför du inte hört något kan vara att kuratorn i skolan kanske tror att du vill vara mer anonym och inte vill att hon ska tränga sig på. Men om du tar med dig det du skrivit när du träffar en kurator så tar du ett steg till genom att finnas där även om du tar hjälp av det du har skrivit så du slipper känna stressen av att inte få fram det du vill säga.

Prova det istället så hoppas jag verkligen att det går bättre denna gången.

Skillnaden mellan en psykolog och en kurator är att dom har helt olika utbildningar. En kurator är socionom i botten och läser väldigt mycket som har med människan och samhället att göra. Därför jobbar socionomer tex ofta på våra socialbyråer där sysslar med allt ifrån att ge vuxna människor ekonomisk hjälp, socialbidrag, om dom själva inte har någon möjlighet att försörja sig, till att jobba med missbrukare och barn som far illa genom att tex ge dom möjlighet att komma till ett behandlingshem eller familjehem om barnet inte kan bo hemma pga att föräldrarna inte kan ta hand om dom på ett bra sätt.
En psykolog har en psykologutbildning i botten och läser väldigt mycket kring människans psykologiska utveckling och hur människans psyke är uppbyggt och fungerar. En psykolog jobbar ofta inom tex psykiatrin där han/hon genom samtalsterapi jobbar med att behandla människor som far illa psykiskt.
Det finns många andra skillnader och många andra jobb som både kurator och psykolog kan ha, men vill du läsa mer kan du gå in på tex Lunds universitets hemsida och klicka dig fram till socionomprogrammet respektive psykologprogrammet. Där får man en mer detaljerad uppfattning om skillnaderna i utbildning och arbete.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar