Frågor och svar om missbruk

28 May 2006, 10:00 272
Tjej, 18 år
Question


Hej. Jag har ett problem som jag inte kan diskutera med någon annan. Det är så att min mamma är ganska överviktig. Jag vet att hon gång efter gång provat olika bantningsmetoder utan att lyckas. Hennes vikt oroar mig av flera själ, dels för att jag vet att hon mår dåligt av det och dels för att övervikt är så hälsofarligt. Jag skulle så gärna vilja att hon åtminstone lyckades hålla sig borta från att småäta. Hon är ingen osmart människa utan är väl medveten om sin situation, det verkar bara som att hon aldrig kan slutföra en bantning. Jag kräver inte att hon skall bli normalviktig, bara mindre och sundare än hon är nu. Jag skulle bli väldigt glad för svar.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag kan förstå din oro för du har ju helt rätt i att det finns en fara i att vara överviktig och det är ju något som också påtalas ganska ofta nu i medier osv, vilket självklart kan göra att din oro växer.
Att ha problem med övervikt handlar ju om att man av olika skäl har svårt att hitta rätt balans när det gäller kost och motion och då det oftast finns både psykiska och/eller fysiska bakomliggande orsaker till det så finns det inget standardsvar på hur man får en människa att hitta en sundare livsstil.
Jag kan därför inte ge dig något svar på vad som krävs för att din mamma ska hantera sitt problem på ett annat sätt än vad hon gör nu, utan det svaret måste hon själv finna. Det du kan göra är att tala om för henne att du är orolig och försöka stötta henne att söka hjälp hos dietist och tex kurator. Som jag sade så finns det nämligen oftast både fysiska och psykiska faktorer varför det kan vara bra att få stöd och hjälp från båda dessa yrkeskategorier.
Sedan är det upp till din mamma som vuxen kvinna att själv söka den hjälpen för hur gärna du än vill så kan du inte tvinga henne utan det måste komma från henne själv. Det är tyvärr en del av livet att inse att man inte kan åstadkomma förändringar åt någon annan hur gärna man än önskar det, utan det man kan göra är att stötta och försöka motivera. Resten måste personen själv göra.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar