Frågor och svar om flytta hemifrån

28 May 2006, 10:00 233
Tjej, 19 år
Question


hej, jag går redje året på gymnasiet och tar därmed studenten nu till våren (jag har läst på barn och fritids programmet). Den senaste tiden har jag känt en stark längtan efter att få flytta hemmifrån och lämna min hemstad för ett tag (känns som att man lättare kan få jobb i de större samhämhällena) jag har en pojkvän sen ca 3 år tilbaka som är 21 (han är arbetslös men har en praktik inom komunen vi bor i nu). för ett tag sen pratade jag med en gemensam vän till oss och han söker ochså en lägenhet i det samhället vi tänkt flytta till (det ligger inet så långt från där vi bor nu) då kom vi på idén at vi kanske kunde dela lägenhet (en trea) för att få det billigare. nu undrar jag hur jag det funkar med bidrag och min arbetslöshet, vad arbetsförmedlingen göra för mig? under den tiden jag söker jobb i den nya kommunen? om jag skriver in mig i den kommunen jag bor i nu, kommer jag automatiskt föras över till den nya då? jag har hört talats om "arbetsgaranti" vad innebär det och hur mycket pengar får man i månaden? ps, jag kommer att ha en liten inkomst i form av att jag ska hjälpa mina föräldrar på deras företag två dagar i veckan, så jag är inte helt arbetslös, men dom pengarna kommer inte räcka helt. tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag har tyvärr ingen möjlighet att ge dig exakta svar på dina frågor då arbetsförmedlingens åtgärder och stödinsatser förändras väldigt ofta. Däremot så råder jag dig att ta kontakt med Arbetsförmedlingen i den kommunen du vill flytta till och få svar på dessa frågor. Dom kan ge dig exakta svar på vad som gäller för dig med tanke på ålder och situation. Dom vet också hur det ser ut med möjligheten till arbete i deras kommun. Om du flyttar och skriver dig på den nya adressen så blir du folkbokförd i den nya kommunen och tillhör den Arbetsförmedlingen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar