Frågor och svar om misshandel

28 May 2006, 10:00 117
Kille, 14 år
Question


Är det fel att nita sin lärare? Eller att slå nån annan vuxen?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är fel att slå överhuvudtaget då man inte löser någonting med att slå till en person. Är man irriterad, förbannas, besviken på någon så bör man antingen försöka uttrycka det genom ord, eller skriva till personen ifråga. Klarar man inte att prata med personen på egen hand kan man ta hjälp och ha en annan person närvarande som kan fungera som medlare och samtalsledare.
Att slå någon kan ge en tillfredsställelse för stunden då man kanske känner att man får utlopp för sin ilska, men ganska snabbt känner man att känslorna man bar på inte försvinner för det, utan det som händer är istället att dom nu plussas på med andra känslor man kan få i efterhand som skuld och ånger över att man gjorde som man gjorde. Att man skadat den andre och själv kan hamna i svårigheter med polis och annat pga det gör ju inte ens situation lättare heller.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar