Frågor och svar om självmordstankar

29 Jun 2006, 17:00 189
Annat, 0 år
Question


Vart kan man prata med en psykolog?
Måste föräldrarna få reda på det?
Jag behöver prata lite om självmord
Jag har det så mkt på tankarna & vill ta livet av mig...
Men varje gång jag ska försöka göra det så tänker jag på att det ska göra så ont,typ om man ska skära sig eller hänga sig...

snälla snälla svara på den här frågan!!!

Tack på förhand

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Om man som du går runt och mår dåligt och funderar på att ta sitt liv, behöver man prata med någon som kan hjälpa en att sortera ut tankarna och hitta andra vägar. För även om man inte tror att det finns någon annan utväg så är det min erfarenhet att man med rätt hjälp kan hitta andra alternativ som gör att man kan leva ett bra liv utan att må så dåligt inombords att man inte vill leva längre.
Du kan hitta psykologer på flera ställen. Du kan ringa till barn-, och ungdomspsykiatrin som du hittar på blå sidorna i telefonkatalogen. Men du kan också gå till närmaste Ungdomsmottagning. Tycker du det är svårt så kan du ta hjälp av någon kompis eller ringa en hjälptelefon och prata först för att få mer stöd i att söka hjälp. Tex så kan du ringa BRIS hjälptelefon, numret hittar du på http://www.bris.se

Dina föräldrar behöver inte få veta att du pratar varken med BRIS eller med en psykolog, men många gånger är det bra om föräldrarna får veta hur man mår, för dom flesta föräldrar vill hjälpa till i ett sådant här läge, även om du kanske inte tror det just nu. Men ifall dina föräldrar ska få veta eller inte kan du prata om med den psykolog du träffar så kan ni komma överens om vad som är bäst med tanke på situationen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar