Frågor och svar om sex

29 Jun 2006, 17:00 404
Annat, 0 år
Question


Är det skadligt att ha samlag vid 14 års ålder, jag menar kroppsligt... Kan det ge någon permanent skada på t.ex könsorganet?
Hur vet man när kroppen är mogen för sex?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inget skadligt rent kroppsligt med att ha sex när man är 14, så tillvida man använder sunt förnuft, men det gäller oavsett hur gammal man är.
Så, att vara redo för sex handlar mer om ifall man är psykiskt mogen för det. Att vara så nära en annan människa förutsätter ju att man känner sig trygg med den andre, och att man känner att man litar på varandra. Men först och främst så handlar det om att man ska känna sig trygg i sig själv och känna att man vill ha sex. Är man osäker på det finns det ingen anledning att ha sex för det är ingen brådska med att göra sin sexdebut som många tycks tro. Sexdebuten gör man bara en gång i livet och då finns det ju all anledning att se till att det blir så bra som det kan bli, och att man inte ångrar sig efteråt för att man hade för bråttom och kanske kände sig stressad över att få det gjort. Det är i alla fall min erfarenhet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar