Frågor och svar om första gången

30 Jun 2006, 18:00 886
Annat, 0 år
Question


hej! jag har väldiga "komplex" för att jag är oskuld och sjutton år!
hur ser killar på att ha en så pass gammal tjej som inte gjort nåt än? tacksam för svar!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns en föreställning i vårt samhälle att alla har sex väldigt tidigt. Men sanningen är att dom flesta gör inte sin debut förrän dom är mellan 16 och 17 år och en hel del väntar många år till. Det finns självklart dom som gör sin debut tidigare, men alla erfarenhet säger att det oftast är bättre att göra debuten senare än tidigare.

När man har sin sexdebut beror ju på många olika saker och många av dem styr man inte själv. Om man tex inte vill ha sex med vem som helst som man träffar på någon fest för att få det gjort, utan istället vill hitta någon som man älskar och som man känner sig trygg att ha sex med, så kan det ta tid, för man ju aldrig när man träffar den personen. Vidare så är vi människor olika med när vi känner oss mogna för att ha sex och hur vi själva känner inför det, är något man bör ta på allvar och inte skynda på bara för att inte "bli efter".

Du har ett helt liv på dig att uppleva sex och kärlek så det är faktiskt ingen brådska även om det kan kännas så just nu. Det jag råder dig att göra är att mer gå till dig själv och inte bry dig så mycket om vad killarna tänker. Den dagen du träffar en kille och ni blir kära så spelar det här med att vara oskuld eller inte sannolikt ingen roll. Och vad resten tycker är kanske inte så väsentligt, eller???

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar