Frågor och svar om när någon dör

19 Jul 2006, 11:00 231
Annat, 0 år
Question


hej.
när jag var ca 5 år så dog min mamma, jag har aldrig tänkt så jätte mycket på det förutom de senaste kanske året. jag har bara funderat på varför jag inte kommer i håg henne. jag vet inte om det är normalt eller ej efter som jag ändå var ganska liten. Det ända som jag kan komma ihåg som är relaterat till min mamma är morgonen när min pappa berättade att hon dött och lite av begravningen.
Min bror dog tre år senare kan det har påverkat saken?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har varit med om att två personer i din familj dött med ganska kort mellanrum och det kan många gånger vara så att det kan bli för mycket för ens psyke att ta in på en gång, varför det kan bli så att händelserna och känslorna kring det kommer fram långt senare i livet. Att du inte har något minne av din mamma kan delvis bero på att du var så liten, men sannolikt har det också att göra med att du inte orkat minnas, och precis som du säger så kan din brors död ha förstärkt det, eftersom du då drabbats av ytterligare en sorg som kan ha blivit för mycket för dig att hantera.

Precis som du beskriver så kommer ofta den här typen av funderingar och känslor fram senare i livet och psyket kan fungera så att man inte släpper fram saker som man inte är redo att kunna hantera. Så kanske är det så att du under en tid framöver kommer att bearbeta och fundera ganska mycket på det här, eller så kanske det kommer lite i taget, det är omöjligt att säga i dagsläget. Men om du känner behov av att prata om det här så kan du vända dig till närmaste Ungdomsmottagning, eller till barn-, och ungdomspsykiatrin. Kanske har du också andra släktingar eller vänner som du kan prata om det här med, för det är oftast det man behöver.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar