Frågor och svar om missnöje och bråk

21 Jul 2006, 12:00 163
Tjej, 18 år
Question


hej, jag är en tjej som har vart tillsammans med min pojkvän i ett 1/2 år nu. vi har det alltid roligt tillsammans. bara att jag är ganska påstridig av mig och får ofta för mig att det är någonting fel i vårt förhållande. då blir han genast irriterad över att jag säger att vi umgås för lite. aldrig säger att han älskar mig osv. men frågan är om han fortfarande egentligen gör det, eller har han bara svårt att utrycka känslor i ord? han visar det ju iofs. på andra sätt. / kram tacksam för svar. sara.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är omöjligt för mig att svara om det här handlar om att din kille har svårt att uttrycka känslor eller om hans känslor börjar svalna.
Det finns många som tycker det är svårt att uttrycka i ord vad dom känner, men om din kille tillhör en av dessa är svårt att säga.

Mitt råd är att du försöker prata med honom om det, och då på ett litet annat sätt än vad du verkat göra hittills. Det är nämligen lätt hänt att den som har svårt att prata om känslor känner sig anklagad om någon är väldigt påstridig och tycker att det är något fel. Då blir lätt kommunikationen låst. I det läget kan det vara bättre att försöka sätta sig ner och lugnt försöka förklara att man själv skulle uppskatta att få höra vad den andre känner för en, och att man även skulle uppskatta att vara tillsammans mer. I ett sådant samtal gäller det alltså att uttrycka vad man själv har behov av, istället för att gå på den andre och säga "varför gör du inte si eller så".
I ett sådant samtal kan man också mer fråga vad den andre har behov av så att båda får uttrycka sig, sedan får man se vilken lösning man kan komma fram till. Gör man så här, så brukar det vara lättare att prata och inte bli så låst som det oftast blir, och då får du sannolikt också svar på din fråga.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar