Frågor och svar om när någon dör

7 Aug 2006, 12:00 358
Annat, 0 år
Question


hej

jag e 19 år. för tre år sen var ja me i en trafikolycka där ja o min pappa blev svårt skadade, och min mamma omkom. min tillvaro e nu jämt i totallt kaos för att ja måste bo hemma, bland en massa jävla jobig personal som ständigt kommer och går för att hjälpa min svårt skadade pappa. (de e bra, för han behöver hjälp, men kan inte JA få lite jälp ochså? o bo nånananstans?) vi bor en bit från samhället (det var inget problem när min mamma levde, för då skutsade hon jämt mig) men nu så kommer jag typ aldrig ut på dagarna. o skolan skiter sig bara, för att jag aldrig får den hjälp jag behöver. och myndigheterna vet hur ja har de och mår, men de händer ändo inget. men ja VET att ja faktiskt har rätt till stöd o hjälp, men alla bara förnekar mina rättigheter! so va kan ja göra? vem ja en ber om hjälp så kommer dom vända ryggen!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När man har varit med om sådan här sak som du har varit, så kommer det en tid när man känner att man behöver få tillbaka ett normalt liv och det låter utifrån ditt brev som om det är det du önskar nu. Jag vet inte utifrån ditt brev hur du själv mått under den här tiden efter olyckan, men jag kan bara gissa att det varit många svåra stunder för dig efter att ha fått ditt liv så omkullkastat och att det är mycket du känner att du förlorat som inte bara handlar om förlusten av din mamma.
Det är därför inte svårt att förstå att du uttrycker en längtan efter att få ha det normalt igen, dvs bo någonstans utan att ha personal springande runt dig, och att få hjälp att ordna upp ditt liv. Det kan ju lätt bli så om någon är väldigt svårt fysiskt skadad och behöver mycket hjälp. Allt fokus läggs då många gånger på att hjälpa och stötta den som är svårt skadad. Men att din pappa behöver mycket hjälp för att klara sitt dagliga liv, betyder ju inte att du saknar behov av hjälp, och tyvärr glömmer många bort det ibland.

Jag vet ju tyvärr inte utifrån ditt brev vilka myndigheter och andra du haft kontakt med för att få hjälp. Men för att få hjälp att ordna annat boende så är det ju socialtjänsten som gäller. Men det bästa tror jag vore om du hittar en person som du kan prata med och som har förmåga att både kunna prata med dig om det som är viktigt för dig i din situation, och som kan hjälpa dig med praktiska saker som att komma i kontakt med rätt person för att tex få flytthjälp om det är det bästa för dig att du få ett annat boende.
En sådan person är oftast en kurator då en kurator både är bra på att stötta en när man har det jobbigt, och att ta kontakt med dom rätta myndigheterna när det är något som behöver ordnas. Nu vet jag som sagt inte ifall du redan haft någon kontakt med en kurator, men mitt råd är att du försöker hitta en på antingen närmaste Ungdomsmottagning, eller så vänder du dig till din vårdcentral och hör om dom har någon där, alternativt så finns det en kurator inom vuxenpsykiatrins öppenvårdsmottagning som du hittar på dom blå sidorna i telefonkatalogen. Går du fortfarande i gymnasiet kan du vända dig till skolkuratorn också.
Ta kontakt med någon av dessa och förklara att du behöver prata med en kurator för att få hjälp att få ordning på ditt kaos efter olyckan både praktisk och mentalt.
Jag hoppas att du hittar rätt kontakt för det är viktigt att du känner att du har någon som bara är för dig och som kan finnas där för dig när du sakta men säkert bygger upp din tillvaro igen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar