Frågor och svar om syskon

25 Aug 2006, 14:00 133
Tjej, 15 år
Question


Hej. Jag har ett jättestort problem. Jag känner mig mobbad och utanför i min egen familj. Min tre år äldre syster påpekar alltid att jag är äcklig, ivägen och mycket mindre värd jag är än henne. Hon säger att jag drar isär familjen och att jag är omogen (vilket absolut inte stämmer). Min mamma säger hela tiden att hon skäms över mig. Jag vet inte vad det är jag gör för fel. En gång när vi skulle på fin middag så hade min syster fått nya kläder inför detta medans jag tog något jag ansåg passande och redan i bilen började min syster påpeka hur pinsam jag var och allt jag gjort fel. Min mamma sa att hon alltid skämdes över mig och pappa är alltid bara tyst. Jag mår jättedåligt över det här och börjar verkligen tro att det är något fel på mig. Jag har alltid haft jättebra självförtroende, jättehöga betyg, jättemånga kompisar men det här har dragit ner mig totalt! Snälla hjälp mig. Jag kan verkligen inte säga detta till min familj för dom skulle bara skratta åt mig!

Svar

Jag tycker det låter som om Du har all anledning att vara stolt över Dig själv. Kanske är det så att familjen också tycker det och kanske Din syster bara är avundsjuk. Kanske är det också så att Du just nu är litet överkänslig och därför överbetonar den kritik Du får. Jag tycker visst Du ska prata med Din familj om hur Du upplever det. Du kan väl tala om att Du känner Dig nedvärderad och att Du blir ledsen. I första hand bör Du inte anklaga dem utan mer tala om för dem hur det känns. Det kan leda till ett samtal som gör att situationen blir mycket bättre. Jag känner mig ganska säker på att det är den bästa vägen att gå. Lycka till.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar