Frågor och svar om våldtäkt

26 Aug 2006, 12:00 202
Annat, 0 år
Question


Hejsan :)

Om det är någon som jag känner som har blivit våldtagen,misshandlad och hotad, vad händer då om man anmäler det och pojken är minderårig? Hur ska jag göra för att hon ska må bättre?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

När något sådant här allvarligt händer som du beskriver det så bör man alltid anmäla det. Dels för att man själv ska ha en chans att få upprättelse, men också för att förhindra den här personen från att göra om det mot en själv eller mot någon annan. Om man anmäler en sådan här sak och förövaren är minderårig så kopplas socialtjänsten in.

När det gäller din sista fråga så kan du som vän endast stötta så som vänner gör. Har man blivit utsatt för ett övergrepp av det här slaget så behöver man nästan alltid professionell hjälp, eller åtminstone hjälp från vuxna. Så om din kompis inte fått det så kan du även hjälpa henne att söka den hjälpen genom att gå med henne, eller ta kontakt med vuxna som kan hjälpa till. Prata med din kompis först och säg att du kommer att prata med någon vuxen för att hon ska få hjälp så hon vet om det. För det är aldrig bra att gå bakom ryggen på någon, men ibland kan man behöva prata med någon vuxen mot någons vilja, för den som blivit utsatt är för rädd, skamsen eller har andra känslor som gör att hon/han inte vill berätta för någon vuxen vad som hänt. Men det är viktigt att komma ihåg att ett övergrepp är en allvarlig sak som man ofta får känslomässiga men av under lång tid och därför är det viktigt att man får hjälp även om man själv inte vill det just nu.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar