Frågor och svar om Ångest

26 Aug 2006, 12:00 87
Annat, 0 år
Question


Hej
Jag går hos en kurator och ahr gjort det i ca 8 månader. Jag har stressrelaterade problem (krav, utmattning) och får någon slags ångestattacker. Min kurator hade inga boktips och därför vänder jag mig hit. Jag skulle vilja ha någon bok att läsa för att kunna relatera till någon. Jag har bara hittat böcker som handlat om 40-åriga kvinnor som är utbärnda, eller liknande, aldrig en bok som handlar om samma situationer för 18-åriga tjejer. Jag förstår att problemet är relativt nytt, därav bokbristen men hoppas ändå.

Tack för hjälpen

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du har helt rätt i det att det är svårt med litteratur som relaterar till yngre personer med stressrelaterade problem. Jag känner inte heller till någon varför ditt enda alternativ sannolikt är att läsa böcker om stressrelaterade problem och försöka sortera vilket som känns giltigt för dig. För även om en bok vänder sig till en speciell målgrupp så finns det oftast generella lärdomar att dra för alla då vi inte är så olika varandra även om vi befinner oss i olika åldrar.
Ett annat tips kan vara att du vänder dig till ett bibliotek och ber dom hjälpa dig att söka upp vad som finns. Dom har expertkunskap när det gäller att hitta litteratur inom olika ämnen och kan snoka upp ifall det finns något utgivet i Sverige.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar