Frågor och svar om här kan man få hjälp!

24 Sep 2006, 11:00 180
Kille, 16 år
Question


Hej! Min flickvän mår pyskiskt väldigt dåligt nu, jag känner mig helt hjälplös men vill så gärna hjälpa henne. Vad kan jag göra? ska jag hjälpa henne komma i kontakt med någon? Snälla svara!! är väldigt orolig för henne

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det man kan göra när någon mår väldigt dåligt är att försöka motivera den personen att söka hjälp. Det kan man göra genom att själv ta reda på vart man kan få hjälp och försöka få en tid (tex på Ungdomsmottagningen eller inom öppenvårdspsykiatrin). Sedan kan man erbjuda sig att följa med första gången om personen tycker det är svårt att gå själv.
Hamnar man i det läget att personen absolut inte vill och man bedömmer det som så illa att det är allvarlig fara för personens liv och hälsa så är mitt råd att man tar kontakt med tex psykiatrin i alla fall. För att inte personen ifråga ska känna att man går bakom ryggen kan det vara bra att man talar om att man kommer att skaffa hjälp även om personen inte vill det. Det kan kännas bättre för båda även om det inte verkar så för den som mår dåligt just då.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar