Frågor och svar om kompis

24 Sep 2006, 11:00 237
Annat, 0 år
Question


min kompis mår verkligen psykiskt dåligt. och han har sagt att han ska ta livet av sig.
han pratar med kuratorn i skolan, men säger att det inte hjälper att han vill prata med nån annan...
han bad mig om hjäöp att få tag på nån som han kunde prata med..

jag måste verkligen ha hjälp med det här nu.. innan det är för sent.
jag är verkligen orolig...

jag visste inte vart jag skulle väända mig men man kan nog få hjälp här. vi går i samma klass..

jag har inte dator hemma som om ni kan ringa mig vore det toppen!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Mitt råd är att du vänder dig till kuratorn i skolan och pratar med henne/honom om din oro. Om det är så att den här kompisen har så svåra problem att självmord är en överhängande risk så bör han istället få hjälp inom psykiatrin. Prata med kuratorn om detta och be henne/honom ta kontakt med psykiatrin i sådant fall. För det är inte säkert att kuratorn vet hur illa ställt det är med den här killen och att han funderar på att ta livet av sig.
Funkar inte det så kan du själv ta kontakt med psykiatrin (blå sidorna i telefonkatalogen). Ring dit och hör vad de tycker du ska göra och om dom kan ge honom en tid så kanske du kan följa med honom dit ifall han tycker det känns jobbigt att gå själv.
Ett annat alternativ är att du tar kontakt med hans föräldrar, men eftersom jag inte vet ifall hans psykiska illamående har något med hans familjesituation att göra så kan jag inte säga om det är ett bra alternativ eller inte. Så om du själv har kännedom om detta kan du fundera över ifall du tror att hans föräldrar skulle ha förmåga att hjälpa honom och i sådant fall ta kontakt med dem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar