Frågor och svar om bråk

3 Oct 2006, 11:00 57
Tjej, 14 år
Question


min pappa är väldigt okänslig.. ja till och med elak.. han ger mig och min mamma massa dumma och elaka komentarer.. jag blir ledsen när han gör så men han bryr sig inte ett skit om hur andra mår.. han tänker bara på sig själv..

Svar

Först vill jag säga att det är svårt för mig att veta vad din pappas elaka kommentarer beror på utifrån det lilla som kommer fram i ditt brev.

Det är vanligt att ett taskigt beteende mot andra beror på att den som är taskig själv mår dåligt. Jag skulle gissa att en person som hela tiden sårar sin omgivning trivs mindre bra med sig själv och i sin tillvaro. Men jag vet ju inte varför din pappa är som han är. Det finns ju många olika anledningar till varför man kan må dåligt. En person som är okänslig är det av en anledning. Det har att göra med hur den personen själv har blivit behandlad av andra. Jag tycker att du skall fundera lite över varför din pappa är som han är och kanske fråga andra, tex din mamma eller någon annan släkting som du har bra kontakt med vad dom tror. Om du bättre förstår varför din pappa ibland är elak så kan det få effekten att du blir mindre sårad då det väl händer.

Samtidigt bör du inte acceptera att din pappa behandlar dig och din mamma dåligt. Båda dina föräldrar är skyldiga att behandla dig på ett bra sätt. När din pappa säger något sårande kan du prova att på ett enkelt sätt berätta för honom att det han säger gör dig ledsen i stället för att svara med att vara taskig tillbaka. Din pappa kanske inte förstår att det han säger och gör har stor betydelse för dig. Försök även att ta upp detta vid tillfällen ni inte är arga. Om inte det fungerar tycker jag att du i slutändan skall säga åt din pappa att du inte accepterar att han behandlar dig på det här sättet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar