Frågor och svar om självförtroende

3 Oct 2006, 11:00 87
Annat, 0 år
Question


hej! jag har ett problem som är jätte jobbigt att leva med. Det är så att jag är jätte rädd för att göra fel eller göra bort mig. Om jag säger något som jag anser låter löjlig eller om jag råkar göra bort mig minsta lilla så får jag jätte mycket ångest efteråt. Jag går ofta och tänker på "felet" jag gjorde hela dan efteråt, tänker på hur löjlig dom måste tycka att jag är. Detta gör även att jag är "över nogrann" och blir galen så fort jag råkat missa något tex. när jag städar.
snälla hjälp mig..ja orkar inte leva med ångesten längre

Svar

Att vara rädd för att göra bort sig och vara pinsam är ett vanligt problem som förekommer i alla åldrar. Det låter som att du ställer för höga krav på dig själv, att du måste vara på ett visst sätt. Först och främst borde du fråga dig vad som är så farligt med att låta lite löjlig eller att begå misstag, men antagligen så tolkar din omgivning de här pinsamma situationerna på ett mycket mildare sätt än du gör och om du tex kommer på att du glömt bort något så är det ju egentligen bara att göra det i efterhand.

Du ska vara snällare mot dig själv. Om vi låtsas att du är två personer på en och samma gång. Den ena är missnöjd med den andras beteende - trots att det egentligen är bra på det stora hela. Den missnöjda personen blir aldrig nöjd trots att den andra hela tiden anstränger sig maximalt för att göra den missnöjda personen glad. Då tycker jag att den missnöjda personen verkar vara en sträng och elak typ. Det är den missnöjda personen som behöver ändra sig och inte tvärtom.

Försök att behandla dig själv, även om det är lättare sagt än gjort, på samma sätt som du antagligen behandlar dina kompisar och din familj – vänligt, förlåtande och respektfullt. Tycker du om dina vänner för att de aldrig klantar till det eller är det kanske andra kvalitéer du uppskattar hos dom?

Om det är så att du ofta får kraftig ångest för olika misstag du begår och att du ofta tänker väldigt negativa tankar om dig själv kan det ändå vara så att du behöver prata med en kurator eller en psykolog för att komma tillrätta med det. Du kan i sådant fall börja med att vända dig till ungdomsmottagningen där du bor.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar