Frågor och svar om missbruk

3 Oct 2006, 13:00 249
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag måste få svar.. Jag vet inte va jag ska göra!
Jag har haft stora familjeproblem.
När jag var 14 år (1,5 år sedan) fick jag reda på att min mamma var alkoholist. Jag tog det väldigt hårt.
Jag hade märkt långt innan att min mamma inte var som andra mammor utan var mer frånvarande, aggressiv, irriterad, arg. Helt borta väldigt ofta. Men efter att fått svar på varför blev allt mycket värre.
Skolan började och mamma blev allt mer ensam hemma (hon är arbetslös) och det ledde till att hon började dricka oftare. Hon var ofta full, var hon inte full var hon bakfull.
Jag fick ta hand om henne och se till att mina småsyskon fick mat och pluggade medans min pappa jobbade, jag fick va mamma åt min egen mamma.
Jag började må väldig dåligt. Mycket värre än va jag hade gjort innan. jag blev deprimerad, mina självmordstankar va det enda som existerade i mitt huvud. Det enda jag tänkte på var hur jag kunde ta självmord, när och var?
Min mamma gav mig skulden till varför hon va som hon va och att hennes livs största misstag var att hon födde mig.
Istället för att bli arg på min mamma blev jag arg på mig själv och började göra mig själv illa. Jag skar mig på armar och ben. mina armar blev täckta av sår.
En dag var hon så full att hon började skrika utan att jag int ens gjort något och till slut slog till mig. Hon har också försökt ta självmord ett flertal gånger genom att skära sig och sen visat det för mig och min yngre bror. Jag kunde inte koncentrera mig på skolan utan skolkade ofta. Självmisshandeln blev min vardag tills jag en dag kunde ta slut på mitt helvete till liv.
Detta pågick i flera månader tills hon sökte behandling.
Det blev bättre för familjen. Men allt stod kvar för mig.
Jag mådde lika dåligt om inte sämre.
Nu har min mamma vart nykter i snart 1 år. Och allt är bättre i familjen.
Men jag står kvar precis på samma ställe.
jag ser bara mörker.
Självmisshandeln är min vardag fortfarande. Jag har flera gånger vart nära på att ta självmord, tagit flertal piller i samband med alkohol och sen tagit överdos med olika mediciner. Jag kan inte sluta.
Jag sover inget på kvällarna och går till skolan utan att ha sovit och tränar sen på kvällen. Min aptit är inte alls som den ska. Jag äter nästan inget alls.
jag vill inte längre. Jag orkar inte. Va ska jag göra?
jag kan itne prata med mina föräldrar för de har tillräkligt med sina problem.
Va ska jag göra?
Snälla jag ber er... hjälp mig!

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Du beskriver en uppväxt och en tid i ditt liv som givit dig stora sår i själen, sår som du inte fått möjlighet att läka. För även om man får veta att ens mamma i det här fallet har problem med sig själv och använder spriten för att hantera detta, så gör det ont att få höra de saker du fått höra, och att uppleva de saker du fått uppleva. Och även om familjen nu fått hjälp så hon har kunnat hantera sitt inre kaos på ett annat sätt än att ta till spriten, så betyder inte det att dina sår läks automatiskt. Tvärtom så kan det vara så att när du väl kan släppa lite av ansvaret för familjen och dina syskon så väller tankarna och känslorna över dig ännu mer än när du var "upptagen" med att klara av varje dag som extramamma till sin mamma.
Så, att du känner som du gör är inget konstigt eller ovanligt, utan nu är det du som behöver hjälp för att bearbeta och hantera de känslor som den här tiden i ditt liv givit upphov till, och hjälp att hitta en stabil grund i dig själv att stå på som kan ge dig ett hopp om ett gott liv istället för att du som nu bara ska se mörker. Och i det läget kan det som du säger kännas jobbigt att blanda in dina föräldrar igen, varför du kan vänta med det och istället koncentrera dig på dig själv. Mitt råd till dig är därför att du söker hjälp på närmaste Ungdomsmottagning eller på barnpsykiatrin. För det viktiga är att det du får en kontakt som bara är för dig, där du kan få prata om hur du mår, tänker och känner, och där du kan få hjälp att komma vidare. Sedan kan du och den du träffar bestämma i vilken mån ni blandar in dina föräldrar om det finns ett behov av det. Men du kommer först nu, varför det är viktigt att du söker hjälp för dig själv.

Det finns på vissa ställen i Sverige också organisationer som jobbar med anhöriga till alkoholister. Du kan tex gå in på http://www.al-anon.a.se läsa mer. De har även speciella aktiviteter för tonåringar med alkoholiserade föräldrar där man kan träffas i grupp och prata om vad man varit med om . Du hittar allt på deras hemsida.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar