Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

3 Oct 2006, 13:00 180
Kille, 18 år
Question


hej jag har gått hos en psykolog ett tag nu. Grejen är att jag har talat om att jag är orolig för min bror, eftersom att han umgås med kriminella och röker hash. Vad jag nu fruktar allra mest är att hon på nått sätt skulle ta kontakt med socialen eller mina föräldrar och berätta det jag har sagt. Hur fungerar tystnadsplikten egentligen? Har hon verkligen rätt att berätta det jag har sagt? jag är ju endå myndig

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Hej, din psykolog har tystnadsplikt precis som du säger och i och med att du är myndig så har dina föräldrar ingen laglig rätt att få veta vad du pratar om. Endast i det fall det är allvarlig fara för ditt liv och din hälsa kan psykologen bryta tystnadsplikten och då är det inte dina föräldrar som får veta utan det är sannolikt en psykiatriker som då kontaktas för att han/hon ska göra en bedömning av hur mycket sjukvården ska gå in för att förhindra tex ett självmord. Men i annat fall så har inte psykologen rätt att bryta tystnadsplikten varför du ska kunna prata om oron för din bror och det han gör utan att det är någon risk för att detta avslöjas.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar