Frågor och svar om sex

7 Nov 2006, 15:00 522
Annat, 0 år
Question


Hej!
min mamma och pappa är sjukt ÄCKLIGA!

enda sen jag var liten ha rjag hört dom ha sex, och det får mig att vilja SPY!
till och med när jag var här hemma med kompisar och kollad epå film, så kom dom hem, så började dom prata med mig, så sa jag att doms kulle va tysta för det var en spännande film,
men trots det så satte dom igång 10 minuter senare, och deras rum är tätt intill mitt, och alla mina kompisar mådde illa ohc började skratta och ville gå hem, så vi fick stänga av filmen, och sedan ick alla hem,
JAG SKÄMMS SÅ JÄKLA MYCKET! och jag hatar dom, för dom är så sjukt ÄCKLIGA!!

var bara tvungen att få detta ur mig
jag har även pratt med min syster om det, och hon stör sig sjukt mycket okså.
HUR KAN DOM VARA SÅ EGOISTISKA??

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ditt brev handlar egentligen om två olika saker enligt min erfarenhet. Det första är att dina föräldrar har sex, vilket i sig är något naturligt mellan två människor som älskar varandra. I det avseendet så kan det ibland vara svårt som barn att köpa det eftersom ens föräldrar är just ens föräldrar och då tänker man inte på dem som två vuxna människor som i första hand är kärlekspartners till varandra, utan för en själv är dom föräldrar punkt slut.
Den här biten är något man får acceptera vare sig man vill eller inte då det som sagt är naturligt att två människor som valt att leva tillsammans visar sin kärlek genom att ha sex med varandra, även om de är föräldrar också.

Det andra däremot handlar om att dina föräldrar väljer att uttrycka sin kärlek till varandra på ett sätt som "tvingar" er som bor i huset att ta del av det hela vare sig ni vill eller inte. Visst kan det vara svårt i en familj där man lever med barn att hitta den tiden och den avskiljdheten som gör att man inte stör någon eller tvingar någon annan att lyssna på ens sexuella aktiviteter. Men även om det är svårt så är det ändå rimligt att man som föräldrar försöker göra det, då det inte är schysst att låta barnen vara ofrivilliga deltagare även om det finns en vägg emellan. Och speciellt så förstår jag att du reagerar när du har vänner hemma.
I det här avseendet så behöver man inte acceptera det hela utan här krävs det hänsyn från alla håll. Så, mitt råd är att du och kanske din syster också sätter er ner och berättar för era föräldrar hur ni upplever det här. Det kan självklart kännas pinsamt och jobbigt att göra, men eftersom era föräldrar inte verkar tänka på det här själva, så får ni nog försöka prata med dem om det ifall det ska bli någon ändring. Ni behöver inte gå in på alla detaljer om ni tycker det är jobbigt, utan be dom helt enkelt att ta hänsyn till att ni inte vill bli involverade i deras sexliv, och att ni måste kunna ha kompisar hemma utan att de också blir passiva deltagare i era föräldrars sexliv. Förhoppningsvis förstår era föräldrar detta om ni tar upp det med dem och lär sig att hitta tillfällen när de kan visa sin kärlek till varandra utan att det inkräktar på ert livsutrymme.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar