Frågor och svar om självmordstankar

12 Nov 2006, 14:00 356
Tjej, 16 år
Question


hej! jag är en tjej på 16 år. och jag mår väldigt dåligt, har försökt ta självmord två gånger. jag behöver prata med någon men vad skall man vända sig till

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är jättebra att du trots att du mår så dåligt, inser att du behöver någon att prata med. Det är långt ifrån alla som förstår att söka hjälp när de befinner sig i din situation och därför går många unga liv till spillo utan att de givit sig själva en chans att hitta en mer stabil plattform i tillvaron.
Du kan vända dig till barn -och ungdomspsykiatrin om du är under 18 år, annars är det vuxenpsykiatrin som gäller. Barn -, och ungdomspsykiatrin har en så kallad öppenvårdsmottagning dit man kan gå för att prata med psykolog eller annan samtalsterapeut. Du kan ringa dit, numret hittar du på blå sidorna i telefonkatalogen, och be om att få en tid. Skulle det vara så att du får vänta lite för länge, så kan du gå till närmaste Ungdomsmottagning dit man brukar kunna komma lite snabbare. Ibland har de dock inga psykologer där, men kuratorer brukar finnas varför du kan börja med att träffa en kurator. Om han/hon och du kommer fram till att du behöver gå vidare till tex psykolog så kan han/hon hjäpa dig till en läkare på tex Ungdomsmottagningen som kan skriva remiss så det går lite snabbare för dig att få tid på barn-, och ugndomspsykiatrin. Men som sagt, det är inte säkert att det behövs, utan du kanske får en tid på barn-, och ungdomspsykiatrin ganska snabbt om du bara ringer dit för det ser väldigt olika ut i olika delar av landet, varför man inte vet hur långt väntetid det är förrän man tar kontakt med dem. Sedan prioriterar de självklart också när det är fara för någons liv, vilket det är i ditt fall om du redan gjort två självmordsförsök så jag hoppas och tror att du kommer få en tid ganska snabbt.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar