Frågor och svar om könsorganen

12 Nov 2006, 14:00 758
Annat, 0 år
Question


Vad är byxmyndig????

Jag bara undra.

Varför har jag inge hår under armarna och mellan benen????

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Byxmyndig är slang för att man är 15 år gammal och därem är det inte olagligt för en partner att ha sex med en. Om man är under 15 år så räknas man i lagens ögon fortfarande som barn och den som har sex med en begår då ett brott i lagens mening.

Om du inte fått hår än under armarna och runt ditt könsorgan så beror det sannolikt på att du inte kommit så långt i din pubertet än. Att vara i puberteten innebär att man utvecklas både kroppsligt och mentalt, men allt kommer inte på samma gång eller direkt, utan för vissa börjar det med att man växer mycket på längden och som kille att man kanske kommer i målbrottet, medan för andra börjar det med att man får könshår. Det här är alltså lite olika från person till person, varför man aldrig vet i vilken ordning saker kommer för en själv utan man får helt enkelt vänta och se. Men börjar man komma långt upp i tonåren och inget hänt så kan det finnas anledning att söka läkarhjälp för att utreda orsakerna till att pubertetsutvecklingen kommit av sig.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar