Frågor och svar om misshandel

12 Nov 2006, 14:00 488
Tjej, 13 år
Question


Fick svar på en fråga och ar tacksam för svar men jag vågar verkligen inte han säjjer han ska slå mej och massa jag vet inte vad jag ska göra :/

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Jag vet tyvärr inte vilken fråga och vilket svar du syftar på varför det är svårt att svara dig nu. Men utifrån det du skriver så förstår jag att du befinner dig i en hotfull situation där någon hotar att slå dig om du berättar för någon vuxen vad som pågår.
Utan att veta mer än så kan jag endast säga till dig att vanligtvis så är det så att de personer som på olika sätt kränker en, ofta tar till våld eller hot om våld för att bibehålla makten över en och tvinga en till tystnad. Av erfarenhet så vet jag dock att det sällan är någon lösning att hålla tyst då kränkningar och olika former av övergrepp sällan upphör av sig självt. Så även om det kan kännas skrämmande att berätta och rädslan för våld är stor, så är det ändå oftast det bästa i längden. Men det är självklart viktigt att man tar hoten på allvar och att man får hjälp att tex polisanmäla hot om våld. Så när man berättar för någon vuxen som tex kurator eller annan om vad man blir utsatt för så är det även viktigt att berätta att man känner sig hotad just för att man berättar så den personen kan hjälpa en med tillräckligt skydd. Eftersom jag inte vet just nu vad det är för situation det är du befinner dig i och vad det är för person som hotar dig med stryk så är det svårt att säga något mer. Men jag hoppas att du vågar berätta för någon som kan både hjälpa dig och ge dig skydd så du kan känna dig trygg. För man ska inte behöva leva med hot om våld eller andra övergrepp.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar