Frågor och svar om Ångest

19 Nov 2006, 09:00 304
Annat, 0 år
Question


Jag är stressad och kan få ångestattacker nästan varje dag. Känner att jag inte orkar, allt är för mycket.
vet att jag inte "borde" känna så här eftersom det mesta är bra i livet. Men ändå. Hur får jag det att sluta?
Kan man bli sjukskriven för att man inte orkar? Fast man är så ung som mig? Hur gör man då?
Känner att jag skulle behöva komma ifrån för att orka. Fast alla tycker att jag är konstig, när man är ung som mig så ska man tydligen inte känna så här.

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det finns inga speciella åldrar för när man ska eller inte ska känna vissa saker, utan livet kan bli en övermäktigt vare sig man är fem år eller sjuttiofem. Så även om många tycker att man som ung människa borde vara glad och se alla möjligheter då man har hela livet framför sig så finns det inget som säger att unga människor skulle vara förskonade från livet mer mörka sidor och känslor. Tvärtom så kan man säga att unga människor ska efter gymnasiet ut och brottas med livet på egen hand som vuxna människor och finna sin tillvaro och sin balans, utan att ha den erfarenhet som man förhoppningsvis kan dra nytta av som äldre. I det ljuset så är det inte konstigt att unga människor många gånger känner oro och ångest.

Jag varken kan eller ska bedöma ifall du behöver bli sjukskriven, däremot så kan jag säga att du bör ta de här varningssignalerna på allvar för om man kör på i oförändrat tempo när man känner som du så leder det sällan till en förbättring utan tvärtom. Så mitt råd är att du istället försöker hitta hjälp för att bena ut dina känslor och för att få stöd i de processer du är inne i. Sök hjälp på närmaste Ungdomsmottagning förutsatt att du inte är för gammal för det (det skiftar i landet vad den övre åldersgränsen är). Eller sök hjälp på din vårdcentral där du både kan träffa läkare och sannolikt kurator och/eller psykolog. Ett tredje alternativ är öppenvårdspsykiatrin dit man kan ringa och få en tid. Du söker då på vuxenpsykiatrin på blå sidorna i telefonkatalogen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar