Frågor och svar om mobbning

26 Nov 2006, 10:00 1173
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag har ett stort problem i skolan. Jag går i 2an på gymnasiet och det är en psykopat i min klass. Han håller alltid på och hotar mig och jag vågar aldrig säga emot om någonting eftersom jag vet att han är helt galen. Han har pistol med sig i skolan ( har sett den ) och sen skulle jag inte förvåna mig om han äter steorider heller för han har extrema humör svängningar. Han har lixom också ett jätte stort gäng. Det kan vara allt möjligt som att han skriker åt en att man ska fixa en penna till honom, eller att han ska ha min miniräknare på matten. Att han ska låna pengar eller att han ska ringa med min mobil. Han är typ helt besatt av kampsport och har tävlat å typ vunnit en massa. Jag vet inte vad jag ska göra för det är lixom inte någon liten "bråkstake" så man går å säger till läraren. Han har humörsvängningar mot alla men det är mig han utnyttjar i klassen. Jag vet inte vad han gör om han får reda på att jag säger till en lärare eller så tex. Alla lärarna på min skola är så blinda å korkade med för den delen så dem skulle bara gått å sagt till han att jag har sagt något, typ.. Jag menar det verkligen.. killen är FARLIG. Jag måste dras med han i ett och ett halvt år till men det är jäkligt jobbigt. Han är sån som alltid är ute på kvällarna med sina gäng ENBART för att slåss, och dem har pistoler allihopa. Jag bara går omkring hela tiden å hoppas att han ska göra något så polisen tar honom å han åker fast. Men sverige är ju så jävla blinda när det gäller våld och misshandel o.s.v .. tkr jag. vad ska jag göra? :(

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Det är en jättesvår situation du hamnat i och det är självklart väldigt skrämmande när någon hotar en och när denne någon dessutom bär vapen.
Tyvärr så kan det vara så att lärarna precis som du säger inte uppfattar situationen som du och kanske andra elever gör, då de inte ser allt som pågår. Man kunde ju hoppas att de skulle tro på ditt ord, och agera med försiktighet, men eftersom konsekvenserna skulle kunna bli allvarliga för dig ifall de inte hantera den här saken rätt, så är sannolikt din slutsats om att inte gå till lärarna riktig.
Det här med att killen bär vapen i skolan och i andra situationer också är ju en sak för polisen så det skulle behöva anmälas innan det händer en olycka. Men självklart är det inte du som ska behöva stå bakom en sådan här anmälan, men det faktum att du vet om det här och att du dessutom är utsatt för den här killens hot gör att jag ändå råder dig att agera. Inte bara för att förhindra en tragedi med fler inblandade som lätt kan uppstå om man bär vapen i en skola, utan också för att du själv behöver studiero. Det är ju ingen lösning att genomlida din gymnasiegång under ständiga hot och trakasserier. Det är ju inte bara förödande för dina studier utan sannolikt även för din självkänsla.

Mitt råd är därför att du vänder dig till någon som har tystnadsplikt och som kan hantera den här typen av problem på ett sätt som inte utsätter dig för fara. Denna personen bör vara kuratorn eller psykologen på din skola. Jag vet inte om du känner till vart du får tag i någon av dessa, men du kan fråga efter elevhälsan på skolan så bör du få veta vart du ska vända dig. Om du pratar med någon av dessa som har tystnadsplikt så kan den personen gå vidare med en polisanmälan utan att det framkommer att informationen kom från dig. Det blir sannolikt rektorn som går vidare med en polisanmälan på inrådan av kuratorn eller psykologen så inte heller genom anmälan ska man kunna se att infon kom från dig även om någon ser att du pratar med kuratorn eller psykologen. Dessutom så kan kuratorn och psykologen hjälpa dig med de andra bitarna som handlar om hoten du får utstå i din vardag. Och i det avseendet får du vara med och bestämma hur det ska hanteras så du inte behöver känna att någon rusar in i klassrummet och gör något som kan skapa en otrygghet hos dig på din fritid.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar