Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

30 Nov 2006, 16:00 161
Tjej, 15 år
Question


Hej jag är en tjej på 15år. jag vet inte vad jag ska göra jag har värsta prolemen hemma med min mamma. hon lyssna inte d går inte jag kan inte vara hemma längre. jag hatar min mammas man och min pappa vill inte ha med mej att göra. vad ska jag göra? jag vill inte ha någon dålig fosterfamilj men jag måste få kommma hemifrån jag kan inte vara kvar hemma längre. men om jag tar kontakt med socialen, vad för altenativ kan jag få om jag ska flytta nånannanstans? får man välja lite själv ? typ som att man vill bo i sthlm där jag bor nu om jag ska bo i en fosterfamilj?

Svar

Det är inte så lätt med fosterfamilj som du beskriver det. Man placeras (som det kallas) inte helt i onödan till en fosterfamilj bara för att du inte tycker om din mammas man.

Socialtjänsten måste alltid utreda frågan om eventuell familjehemsplacering. Sådana utrednignar inleds oftast om det finns risk att barn far illa pga föräldrarnas förmåga att ta hand om barn eller pga barnets eget beteende. Jag tycker inte att familjehemsplacering skulle hjälpa i din situation.

Snarar verkar det så som både din mamma, du och eventuellt mammas man måste prata med varanda om allting. Det finns olika sätt att prata med varandra t.o.m med hjälp av socialtjänsten. Det finns en s.k "familjeterapi". Där man kan prata med familjeterapeut, i vissa falla kan det vara att man träffas tillsammans med familjeterapeut och hela familjen. Det känns i alla fall att det är något ni måste prata er emellan.
Familjeterapi kan mån också söka via soc.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar