Frågor och svar om tankar om döden

7 Feb 2007, 00:00 173
Annat, 0 år
Question


Hejsan. Jag är dränkt i sorg. Jag vet inte vad jag ska göra.
Den 19/12-06, för alltså ungerfär en månad sen förlorade jag en vän och en lagkamrat. Hon blev påkörd av en personbil när hon skulle passera övergångstället.. Jag fråter nu när jag skriver detta, även skakar. Jag försöker vara mitt gammla jag. Glad och sådär. Men ibland är det inte så lätt..
Jag försöker hålla mig sysselsatt mycket, för att inte tänka på det. Men det är alltid så, att man tänker på det på kvällen innan man ska sova och de slutar sedan med att man gråter sig till söms.
Vad ska jag göra?
Mina vänner är inte sådanna som pratar om sånna saker.
Hjälp mig!

Svar

Hej!
Sorg är tungt och svårt, coh ibland kan det, som skriver kännas som om man blir dränkt.
Tyvärr är det så att vi alla måste genomlida sorg och smärta i livet, och vi kan inte välja när vi drabbas.
Vi måste få gråta, kanske vara arga, och bara få vara i sorgen för att kunna komma vidare. Att ha någon vid sin sida att tala med eller någon som bara lyssnar och finns till ,gör att vi lättare att bära sin sorg.

Du skriver att du och dina vänner inte kan tala om död och sorg. Men kanske du kan börja att tala om hur du känner. Då brukar andra också öppna sig.
De flesta har tankar, rädslor, och funderingar kring döden. Varför hände det ? Vad var meningen med det?
Vad händer efter döden? Var finns de som dött nu osv.? Finns det en Gud? Vad tror du? Ex. på frågor man kan ställa, och fundera omkring.

Kan du ändå inte tala med dina vänner, kanske dina föräldrar skulle kunna vara ett stöd?
Du kan också vända dig till din skolkurator eller psykolog för att bearbeta din sorg och dina känslor.

Så småningom kommer du dock, även om det känns avlägset nu, kunna minnas det du och din vän hade tillsammans med glädje!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar