Frågor och svar om depression

19 Feb 2007, 12:00 94
Annat, 0 år
Question


Jag är en tjej på 18 år och har hela mitt liv varit känslig och därför stora delar av det brottats med återkommande ångest, nedstämdhet och andra psykiska besvär.
Det blir bättre varje år men mitt problem är att min pojkvän/sambo försvårar saken.
När jag känner mig deprimerad eller ens bara ledsen då så säger han åt mig att jag ska lägga av med sånt enfaldigt beteende, bara svaga och töntiga människor har såna känslor enligt honom.
Ibland får jag ångestattacker och hyperventilerar och får ryckningar och liknande och då förnedrar han mig genom att säga åt mig att jag larvar mig och ska lägga av att tjafsa fast jag förklarat för honom många gr att jag inte kan rå för att det blir så ibland.
Men han ignorerar det och viftar bort det som att jag bara inte är smart nog att göra nåt åt det.
Vad ska jag göra? Jag känner mig så otroligt sårad över att den jag älskar och påstår sig älska mig inte stödjer mig när jag har det svårt utan snarare försöker läxa upp mig.
Jag hoppas ni svarar den här gången...

Svar

Hej!
Det du beskriver är inte lätt att hantera, att inte få det stöd av den som man älskar kan kännas som ett stort svek.
Förmodligen har din pojkvän med sig egna erfarenheter, som gör att han har den åsikt han har och att han väljer att hantera det på det sätt han gör.
Du kan inte förändra din pojkväns sätt eller åsikt.
För att få en förändring bör du jobba med dig själv.
Du skriver att du har ångestattacker och liknade symtom.
Jag tycker att du ska uppsöka en kurator, psykolog eller samtalsterapeut, för att bearbeta vad som ligger bakom din ångest och nedstämdhet.
Där kan du också få hjälp med att hantera din och din pojkväns relation. Kanske kan ni gå dit tillsammans för att få insikt i varandras problem och lösa dem tillsammans.
Tro på dig själv och hedra dig för att du tar tag i dina problem!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar