Frågor och svar om depression

19 Feb 2007, 16:00 114
Annat, 0 år
Question


jag har varit deprimerad länge nu, och jag vet inte hur jag ska orka ta mig ur den här perioden. jag har glömt hur det var att skratta, och att ha roligt. jag orkar varken med skolan eller träning eller något som helst annat. det enda jag vill göra är att vara hemma och titta på tv och äta. jag vill inte träffa människor och absolut inte gå och prata med någon. min mamma säger att jag måste ta tag i mitt liv, men jag vet inte hur. jag vill gå ner i vikt, men jag kan inte, och det får mig att hata mig själv och min kropp. jag har blivit sviken av vänner förut, så nu vågar jag inte lita på någon.
kan någon råda mig hur jag ska orka ta tag i mitt liv och hur jag ska gå till väga? för jag tror jag behöver hjälp.

Svar

Hej!
Precis som du ,tror jag att du behöver hjälp. Det är normalt att ungdomar i din ålder går igenom jobbiga förändringar, både i kroppen och själen.
Du skriver att du absolut inte vill gå och prata med någon, men av erfarenhet vet jag, att om man vill lösa problem behöver man hjälpas åt. Att skriva till Ungdomar. se kan vara ett sätt att prata.

Du skriver att du glömt hur det var att ha roligt. Fundera över vad som fick dig att skratta innan du blev deprimerad. Vad gjorde dig glad? Vad hade du för intresse innan? Skulle du kunnna ägna dig åt det igen? Om inte, vad hindrar dig? Tänk efter om du ändå inte har en enda vän som du lita på, ibland måste man våga pröva en vän.

Jag tycker du skall gå till din skolkurator eller psykolog för att berätta hur du känner dig. De har tytnadsplikt.
Där kan ni tillsammans hitta lösningar på det du tycker känns svårt.

När du känner att du bara vill titta på TV, försök ta´en promenad istället, motion är bra och av endorfinerna som lösgörs blir man faktiskt gladare.

Försök att prata med din mamma, hon vill säkert hjälpa dig.Förmodligen blir hon glad att du vill få en kontakt och att behöver hennes hjälp.
Bra att du tagit tag i dina problem! Du har du redan kommit en bit på väg!
LIta på att du duger !

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar