Frågor och svar om p-spruta

21 Feb 2007, 10:00 188
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag har använt p-sprutan Depo-Provera i lite över ett år nu, har just påbörjat mitt andra år. Det funkar hur bra som helst, har ingen mens (vilket jag trivs med), går inte upp i vikt eller har några andra biverkningar. Det är helt enkelt det bästa preventivmedlet jag någonsin använt. P-piller, minipiller m.m. fungerade inte för mig, jag mådde ofta illa och glömde ta pillrena.

Nu till mitt problem: Min barnmorska varnade mig för att använda sprutan i mer än två år, eftersom det tydligen finns risk för benskörhet. Min fråga är: Hur stor är risken för benskörhet och anser du att man bör använda sig av p-spruta en längre tid som ung kvinna? Jag vet att det kan ta upp till 1 år innan mensen kommer igång igen efter att man slutat med sprutan, vilket kan vara till nackdel om man vill bli gravid. Jag har dock inga planer på att bli gravid inom de närmaste 6 åren. Jag fyller 20 i år.
Tacksam för svar

Svar

Hur stor risk det är för benskörhet kan jag nog inte svara på. Det finns även andra faktorer som påverkar, tex, rökning, motion, kosten. Ibland rek. det att tillföra extra kalk om man vet med sig att man dricker lite mjölk inte äter ost. Kalktabletter finns att köpa på apoteket. Det som din barnmorska säger är inte fel. Man bör vara försiktig med p-sprutan när man är så ung. I regel så väljer man något annat preventivmedel. Men ibland så hittar man inget annat som fungerar som har hög säkerhet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar