Frågor och svar om menstruation

3 Mar 2007, 22:00 86
Annat, 0 år
Question


Min mens är oregelbunden och hoppar ibland över en månad, men nu har jag inte haft den på fyra-fem månader, och jag vet att jag inte är gravid eller har någon könssjukdom.

Om jag sitter hårt (tex. på en hård stol) får jag ibland ont ungefär bredvid vänster höftkam, vet inte riktigt om det kan ha med det hela att göra.
Jag har varit rätt stressad det sista halvåret på grund av skolan, och är också överviktig, men har varken gått upp eller ner i vikt, så det kanske inte påverkar? Och kan stress få mensen att hoppa över så många månader i rad?

Jag börjar bli orolig, men är otroligt rädd för att gå till gynekologen. Jag har visserligen gjort det en gång tidigare (många år sedan), men är ändå fobiskt rädd.

Hoppas ni kan hjälpa mig.

Svar

En del kvinnor har alltid orgelbunden mens. Men ibland kan det vara hormonella störningar som gör att mensen blir orgelbunden. Även stress kan påverka. Eftersom du säger att du inte är gravid eller har någon könssjukdom så kan vi lämna detta.
Mensen kan hoppa över i flera månader, men om det fortsätter att utebli ytterligare 1 -2 månader så bör du nog söka för detta. Så att man kan göra en utredning vad det beror på. Vänd dig till ungdomsmottagningen så kan du få hjälp. Försök att övervinna din rädsla. Personalen är vana vid att ungdomar är rädda och oroliga.
Att du får ont i höftbenskammen är svårt att svara på vad det är för något. Då behöver du undersökas.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar