Frågor och svar om spiral

18 Mar 2007, 19:00 666
Tjej, 16 år
Question


Hej! Jag har efter en abort i November fått en kopparspiral insatt, och jag undrar hur viktigt det är att gå på kontroll för att se om allt är som det ska. Jag undrar även vad som händer om man försöker kombinera p-piller med spiralen (för att kunna påverka mensen) och om det kan vara farligt. Tack.

Svar

Det kan vara bra att gå på en kontroll för att undersökas så att spiralen sitter som den ska. Dvs en vanlig gynekologisk undersökning. Men det är inte tvunget med undersökningen. Du kan själv försöka känna efter spiraltrådarna. För det är det enda du ska känna. Spiraltrådarna är ca 2 cm från livmodertappen och du kan känna efter med ett finger upp i slidan. Livmodertappen" hänger" ner i slidan och känns som nästippen ungefär. Om du bara kan känna trådarna och inget hårt dvs änden på spiralen, så sitter spiralen bra. Nu kan det ibland vara lite besvärligt att känna men då kan du vända dig till ungdomsmott.
Du bör inte använda p-piller för att förskjuta mensen, det finns andra hormontabletter att ta. Hör av dig till ungdomsmott. så kan du få hjälp med recept på dem.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar