Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

19 Mar 2007, 17:00 101
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag har sen ett tag gått till BUP för min depression som jag haft länge nu. Jag är dock inte nöjd med min kurator/psykoterapeut som jag får prata med för det känns som att det inte händer någonting, utan att hon bara ställer en massa frågor. Hon vet vad som är fel men hon gör ändå ingenting åt det. Det känns så onödigt att komma dit, det enda skälet att jag fortsätter att gå dit är för att jag ska kunna få min medicin (fluoxetin).
Jag undrar om det går att byta kurator/psykoterapeut till någon annan?
Jag undar också om det är någon skillnad mellan en utbildad psykoterapeut som är kurator och en psykolog?
Kan det göra någon skillnad för mig om jag byter från den jag har nu till en psykolog?

Snälla hjälp mig, jag orkar inte mer.

Svar

Hej!
Tråkigt att du känner dig missnöjd med din kurator/psykoterapeut. Det kan givetvis vara så att ni inte stämmer ihop och då kan du byta till någon annan,som du tycker fungerar bättre tillsammans med.
Skillnaden mellan dessa yrkesgrupper är att de har olika utbildningslängd och olika inriktningar på psykologiska studier. Alla är dock godkända av socialstyrelsen.
Det kan göra skillnad för dig att byta till psykolog, men inte för att han eller hon har en annan utbildning, utan för att du då möts av en annan personlighet.
Ge inte upp! Pröva dig fram!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar