Frågor och svar om p-piller

21 Mar 2007, 21:00 139
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag åt p-pillret yasmin i ca två år och det fungerade jättebra äna tills för drygt ett år sedan då jag började få blädningar (ungefär som flytningar men rödbrunaktig) ganska precis en vecka innan jag skulle börja med de hormonfria tabletterna som sedan höll i sig ända fram tills den riktiga mensen. Jag uppsökte ungdomsmottagning och fick rådet att flytta tillbaka intaget av p-pillren så de skulle stämma överens med kroppens menscykel (som man trodde hade brutit igenom). Exakt samma problem fortsatte och jag fick en ny p-piller sort. Problemen kvarstod. Jag testades för klamydia, men det visade sig att det inte var någon infektion, allt såg bra ut. Ny p-piller igen men problemen kvarstod.

Jag är nu inne på min fjärde p-pillersort och problemen har dessvärre blivit värre (större blödning som dessutom börjar ännu tidigare). Jag har träffat en läkare som rådde mig att sätta in en p-stav. Jag har dock läst att oregelbunden mesn är en vanligt problem, stämmer det? Det är ju det problemet jag vill komma ifrån... Har jag förstått det rätt att det är samma hormon i p-stav som i minipiller? Kan det isåfall inte vara bättre att prova med minipiller innan man sätter in en p-stav, det känns som en ganska stor grej att göra det och sedan inte ens veta att det kommer funger. Har du några andra råd eller tips. Jag tycker detta börjar bli oerhört jobbigt och tröttsamt, att ha mens i princip drygt två veckor är inte särskilt kul. Jag har ett stabilt förhållande sedan drygt två år tillbaka och detta går ut över vårat sexliv. Tack på förhand!

Svar

Ibland är det svårt att hitta rätt preventivmedel. Tyvärr så kan det bli så här att man får testa lite olika sorter. Vilket förstås är jobbigt.
Jag upplever också att p staven ger en del blödningstrassel. Men den fungerar också bra för många kvinnor!
Du har inte provat Nuvaringen ? Det är en vaginalring som innehåller hormoner som p-piller men i lite lägre dos. Fördelen är att det är en jämn tillförsel av hormonet hela tiden vilket minskar risken för mellanblödningar. Nuvaringen används i tre veckor, sedan tas den ut och utan en vecka då mensen kommer. Sedan en ny ring igen. Den är lätt att sätta in, som en tampong.
Det finns även ett plåster som heter Evra och är ett "p-piller". som också ger jämn tillförsel av hormonet. Plåstet byts en gång i veckan och tre veckor i rad sedan plåsterfri en vecka då mensen kommer.
Vänd dig till "din" barnmorska igen för mera information.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar