Frågor och svar om självmordstankar

26 Mar 2007, 10:00 170
Tjej, 16 år
Question


Hej! Min pojkvän säger att han är självmordsbenägen. Han är ofta jätte deppig och beter sig som om inget spelar någon roll. Vi bor väldigt långt ifrån varandra och kan inte träffas så ofta därför vet jag inte riktigt hur allt är han kan ju ljuga om saker för mig om han känner för det men jag tror inte han ljuger om detta. Vad kan jag göra för att få honom att må bättre? Jag har frågat varför han mår så dåligt och han säger att han inte riktigt vet. Jag vet att han har det bra hemma och i skolan och så (men man kan ju inte va 100% säker). När han mår dåligt mår jag också dåligt. Och ibland blir det väldigt jobbigt att behöva lyssna på att "inget spelar någon roll", "jag kunde lika gärna varit död", "ingen skulle sakna mig om jag dog". Vad ska jag göra? Står inte ut med att han mår dåligt!

Svar

Hej!
Låter som om du bär på ett tungt ansvar för din pojkvän. Det du kan göra för honom, och dig själv, är att be honom uppsöka någon professionell att tala med.Av ditt brev framgår inte hur gammal han är, men jag förmodar att han är i din ålder. Om han går i skolan kan han uppsöka skolkurator, eller söka på BUP(barn och ungdomspykiatri).I annat fall kan han söka hos en psykolog eller samtalsterapeut. Där kan han få någon att anförtro dig åt, och reda ut sin situation.Markera, genom att tala om, hur du känner dig och att du vill att han söker hjälp. Det är viktigt att veta att du inte har ansvar för hans liv,det har bara han själv! Du hjälper honom genom att lyssna, bry dig,och finnas till! Men för att du ska må bättre,bör du som sagt uppmana din pojkvän att söka hjälp!!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar