Frågor och svar om regler och moral

26 Mar 2007, 11:00 131
Tjej, 15 år
Question


Hej, nu är det så att jag har en pojkvän som bor i Gävle, själv bor jag i Jönköpimg. Vi snackade länge på msn innan vi träffades första gången och vi har några gemensama vänner som står oss båda nära. Han var hos mig för första gången för några månader sedan, och sen dess har vi träffats ungefär varannan vecka. Kruxet är att mina föräldrar inte låter honom bo här, utan han måste på hotell eller liknande. Jag har försökt snacka med dem i lugn och ro flera gånger, han har snackat med de och likaså hans föräldrar. Jag vet inte vad jag ska göra, ekonomskit sätt kommer det inte hålla så länge till och jag älskar verkligen honom. Hans föräldrar har aldrig ens träffat mig och jag kan inte övertala mina föräldrar att få åka dit eller att han ska få bo här. Vad ska jag ta mig till? Är det enda jag kan göra att vänta? Det måste finnas något annat sätt att lösa det här på, det måste det. Snälla, snälla hjälp mig!

Svar

Hej!
Vilka skäl dina föräldrar har att inte tillåta din pojkvän att bo hos er ,framgår inte i ditt brev. Av vilka det än månde vara bör de respekteras, men är därmed förhoppningsvis inte olösliga.Av din ålder att döma gissar jag att de vill skydda dig från en oönskad graviditet eller att bli sårad på annat vis. Jag tycker att du ska upplysa dina föräldrar om att du fått sexualundervisning och du att du vet hur du skyddar dig.Tala om hur du känner dig, att han betyder mycket för dig. Tala om att ni inte har råd att betala för hotellrum vid varje besök.Föreslå istället att ni kan bo i var sitt rum hos er.Då kan dina föräldrar ha den kontroll de önskar. Om du vill åka till honom, kan du föreslå att dina föräldrar pratar med hans föräldrar så att de kan komma överens om vad som gäller.Försök få de att inse att det ät bättre att ni träfffas "öppet" än på annat vis. Detta kan få dem att känna sig tryggare och att ni faktiskt kan lösa den situation som är, UTAN att behöva bråka om det hela tiden.
Går det ändå inte att lösa på detta sättet finns det nog bara, som jag ser det ,och som du själv skrev, nämligen att "gilla läget" och vänta på att dina föräldrar fattar ett annat beslut.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar