Frågor och svar om musik

29 Mar 2007, 11:00 153
Annat, 0 år
Question


Hejsan svejsan

Jag är extremt musikintresserad och har spelat piano i dryg 10 år då jag började med min första pianolektion. För några år sedan började jag bli allt mer intresserad av att spela på kyrkorglar och har tillgång till en orgel i vår lokala församlig. Ett problem som jag på senare tid har tänkt på är att jag inte fått lära mig att läsa noter ordentligt då jag anser att det är bra att kunna om jag vill bli kantor som jag hoppas på att bli snart.
Jag fick bara lära mig den översta noten med höger hand och själva ackordet i vänster. Alltså det kunde typ stå Am, D och så vidare och då visste jag vilka tangenter jag skulle trycka ner. Jag fick alltså inte läsa de andra noterna. Visst jag kan om jag anstränger mig och verkligen sitter och tragglar men det tar så lång tid att lära sig låten då. Jag har inte bråttom men jag bara tycker att det tar för lång tid bara och jag gillar klassisk musik och tycker det är lite svårt ibland att lära sig.

Finns det nått som gör att man kan lära sig att läsa noter snabbare?
Visst man ska ju träna men jag menar alltså att man bara kan ta en låt och det går rätt hyffsat att spela låten rakt av, kanske inte perfekt men någolunda bra i alla fall.

Tack i förhand.
Ha det bra och God fortsättning på det nya året.

Svar

Vad jag vet så finns det inga genvägar utan det är bara att traggla på.
"Övning ger färdighet" som det heter.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar