Frågor och svar om musik

30 Mar 2007, 17:00 128
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har ingen fråga, utan endast en kommentar till frågor jag har sett här tidigare. Många som frågar och vill lära sig sjunga får som svar att de ska söka upp en sångpedagog, vilket givetvis är en bra idé om man är beredd att lägga ner en del tid och pengar. Men en kommentar som ofta läggs till det är att "alla kan inte lära sig sjunga" eller liknande. "Testa så får du se om du duger til att sjunga" ungefär. Jag skulle bara vilja påpeka att jag inte håller med riktigt där! Vill istället ge min syn på vad det innebär att sjunga, och att skapa bra musik.

Min definition på musik är "ljud skapade av en artist som är menade att förmedla känslor". Ju bättre den förmedlar känslor, desto bättre musik är det. Alla andra "regler" såsom tonskalor, ackord, ackordföljder, konventionella låtstrukturer (intro, vers, refräng...) och liknande är endast verktyg för att göra det enklare att skapa musik som fungerar bra, och inga absoluta regler.

Att relatera detta till sångfrågorna som ofta dyker upp här innebär då att, visst, alla kan inte lära sig sjunga lika starkt, med lika stort omfång och med samma tonsäkerhet som operasångare. Men jag anser att alla som har en röst kan med lite fantasi och motivation använda den till musik. I dagens otroligt mångfaldiga musiklandskap finns det många exempel på okonventionella sångare. Johnny Rotten i Sex Pistols sjöng knappast särskilt rent eller "vackert", men kunde ändå förmedla tanken med musiken. Inte ens i dagens populärmusik är det alla som sjunger "bra" i traditionell mening, Håkan Hellström är ett exempel på en popsångare som sjunger synnerligen falskt. För att gå till mer extrema exempel finns det en noise-grupp som låter mentalpatienter skrika på sina skivor (påstår gruppen i alla fall). Något av den mest okonventionella "sång" man kan tänka sig, men även det förmedlar musikens känsla utmärkt. Visserligen en fruktansvärt otäck känsla som säkert inte tilltalar majoriteten, men likväl.

Så gå för all del till en sångpedagog, du kan endast bli bättre av det! Men när du har upptäckt att din röst har begränsningar, ge inte upp! Fråga dig själv om genren du är inriktad på är så viktig att du inte kan byta genre, eller ännu hellre, skapa en egen, där din röst passar, om det är sjunga du vill göra.

Tack för ordet!

Ps. Tänk på att vissa alternativa sångstilar (growl, skrik etc.) kan skada rösten om de utförs fel - ännu en anledning att ta sånglektioner först!

Svar

Ett bra inlägg i debatten tycker jag. Visst har du en och annan poäng i det du skriver. Visst! Ta Bob Dylan som exempel. Ingen ska anklaga honom för att
vara världens bäste sångare men han har "det" vilket betyder att han berör någonting hos sin publik. Detta är alla artisters signum. Att beröra. Ha ett uttryck.
En del säger att de bästa sångarna/sångerskorna står i kören bakom artisten.
Det är många gånger sant. Vissa av dem blir inte artister fast de är helt grymma
sångmässigt. Varför? Jo de saknar uttrycket eller den unika rösten.
Att hålla på med sång måste ju vara kul. Det är det allra viktigaste till att börja
med. Själv sjunger jag gärna i duschen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar