Frågor och svar om musik

3 Apr 2007, 10:00 92
Tjej, 17 år
Question


Hej Calle! I mitt projektarbete i gymnasiet undersöker jag olika metoder att skriva låtar på. Har du några förslag var man kan hitta olika metoder som har använts för att skriva musik? Har bland annat läst att David Bowie skrev en massa fraser på ett papper, klippte ut dem, blandade och tog upp dem en och en och kollade vilka som lät bra ihop, och sedan bildade han låtar utifrån det. Var kan man hitta liknande "historier"?

Svar

Jag vet inget speciellt ställe där man kan finna olika alternativa vägar i låtskrivandet. Man får nog gå den långa vägen och samla in information från
branschfolk som har hört "historier" eller som kanske t.o.m skriver själva.
Bowie skrev lappar med fraser och kastade upp i luften. Tog dem sedan en och en i turordning och satte ihop till något som till slut skulle bli en låt.

Det vanligaste är att man sätter text till en given melodislinga. Men man kan också sätta musik till en skriven text.
Man kan också vara några som skriver likt en stafett. Man lämnar över till näste
man och sedan får man se vad som kommer ut.
Man kan också bestämma att man ska skriva en låt med enbart tre ackord
eller liknande.
Bara durackord eller mollackord. Det finns många idéer.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar