Frågor och svar om gynekologisk undersökning

5 Apr 2007, 10:00 336
Annat, 0 år
Question


Hej jag undrar hur det går till när man blir undersökt hos ungdomsmottagningen?
Om man t.ex tror att man har svampinfektion, hur går dom tillväga för att veta?

Svar

När man gör en gynekologisk undersökning, så får du ligga i en speciell stol med benen i benstöd. För att man ska kunna utföra en undersökning. Sedan används det så kallade instrument som heter spekulum och depressor. De är till för att lyfta upp slidväggen både uppåt och nedåt. Givetvis så är man varsam när man gör detta. Det är inte smärtsamt men man kan förstås tycka att det är obehagligt att ligga i denna ställning. Barnmorskan brukar alltid visa och beskriva hur en undersökning går till när det är första gången. Det görs heller ingen undersökning om du inte vill.
Om du skulle ha en svampinfektion så ser man oftast detta på den flytning som du har men även av beskrivningen av den flytning du har.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar