Frågor och svar om samliv

9 Apr 2007, 16:00 217
Annat, 0 år
Question


Hej
Jag skulle vilja skaffa P-piller men det känns ganska hopplöst, har läst om att ni kollar upp sådant som om nära i familjen haft proppar och högt blodtryck.. Min far har haft troke, mamma har högt blodtryck och min mormor fick också stroke ..

Vad finns det för andra alternativ än P-piller? Har läst om Pstav o Spiraler o sånt men.. Det känns inte lockande..

Och Kondom är inget som jag vill använda mig av mer..

Tack
Glad Påsk

Svar

Hej,
När det gäller att skriva ut p-piller så gör man alltid en kontroll (frågar) kvinnan om hon är frisk, eventuella sjukdomar. Men även sjukdomar i närmsta släkten dvs mamma,pappa, syskon. Eftersom p-piller är ett läkemedel och kan ge biverkningar, så är det viktigt att man minimierar riskerna så mycket som möjligt.
När det gäller just dig så tycker jag att du ska boka tid på ungdomsmottagningen för information om preventivmedel, där man också går igenom just din sjukhistoria.
Det finns tex. ett mini piller som heter Cerazette och är lika säkert som ett vanligt p-piller.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar