Frågor och svar om menstruation

22 Apr 2007, 12:00 105
Tjej, 13 år
Question


Hej. Jag har så kraftig mens att det blöder igenom byxorna även om jag använder binda. Innan jag fick min mens tog jag vitamin/järntabletter. Kan det bero på järnbrist? Och vad innebär blödarsjukan? Hjälp! Vad ska jag göra!?

Svar

Hej,
En del kvinnor har riklig mens som förstås kan vara besvärande. Ibland kan det vara bra att kombinera tampong och binda.
Om man har kraftiga blödningar så kan man få järnbrist av detta. Så det kan vara bra att kolla upp sig med ett blodprov, det kan du få hjälp med på ungdomsmottagningen. Sedan finns det även läkemedel mot rikliga blödningar, som också ungdomsmottagningen kan hjälpa till med. Ibland om blödningarna är väldigt rikliga så kan man även behöva träffa läkare.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar