Frågor och svar om p-piller

28 Apr 2007, 20:00 155
Tjej, 16 år
Question


i vår släkt har vi blodproppar o så ., jag har hört att man inte kan äta p-piller då , är det sant ? för jag har nämligen kille nu och skulle gärna vilja veta så snabbt som möjligt ! vad ska man annars ha `?

Svar

Det beror på vem som har haft en blodpropp. Om det är din mamma, pappa eller ev. syskon som haft en blodpropp så ska man inte använda vanliga p-piller( dvs som innehåller östrogen) därför att risken att få en blodpropp för dig själv ökar en del.
Det finns andra preventivmedel som innehåller endast gestagener tex, minipiller, p-stav.Det finns även andra men är i regel inte något första hands val. Glöm heller inte av att kondom finns! Det är det enda som också skyddar mot könssjukdomar.
Vänd dig till ungdomsmottagningen så får du mera information.
Du kan också läsa om olika preventivmedel på ungdomar.se

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar