Frågor och svar om att vara gravid

28 Apr 2007, 20:00 130
Tjej, 16 år
Question


Jag och min kille använde kondom under vårat samlag förra veckan, men innan hade vi vårat förspel. Jag är nu efterråt osäker på om han inte kom in i mig då. Jag är livrädd och kan inte släppa tanken! Hur märker jag om jag är gravid? Vad ska jag göra i så fall?

Svar

Om din kille inte hade kondomen på under hela samlaget så finns förstås en graviditetsrisk. Det enda du kan göra nu är att avvakta tills din mens kommer. Om den inte skulle komma alls, vänta 1 vecka över tiden men inte mera. Gör då en graviditetstest, det finns att köpa på apoteket. Eller så kan du vända dig till ungdomsmottagningen för att få den hjälpen. Provet tas på urin. Om din mens kommer som vanligt så är det inget problem men om blödningen skulle vara mindre än vad den brukar så finns det risk för graviditet ändå, så gör då en test. Om du inte vill vara gravid så kan du få en abort. Prata då med ungdomsmottagningen så hjälper dom dig att ordna med tid till sjukhuset.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar