Frågor och svar om p-piller

28 Apr 2007, 21:00 185
Tjej, 19 år
Question


Hej jag är en tjej på 19 år som började äta p-piller för lite mer än ett år sen. Sedan dess har jag börjat och slutat två gånger, eftersom det känns onödigt o stoppa i sig massa piller de perioder när jag inte har sex. Nu skulle jag vilja börja med mina p-piller igen (en tredje gång) och jag undrar därför om det är farligt att göra så här, alltså ha uppehåll och sedan börja igen? stör man hormonerna i kroppen om man håller på fram och tillbaka? så man ska fortsätta med pillrena hela tiden även när man inte har sex? eller är det bra att ta uppehåll för att sen börja igen när man behöver? tacksam för svar!

Svar

Det är inte farligt att göra uppehåll när du inte har någon partner. Men det är klart att om du gör uppehåll i 1 månad eller 2 så är det troligt att blödningarna kan bli orgelbundna en tid. Det tar oftast lite tid för kroppen att vänja sig vid p-pillret . Risken för mellanblödningar är störst de 3 första månaderna. Men självklart kan du göra uppehåll om du vill.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar